Κείμενο-Φωτογραφία:Τμήμα προβολής και προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας

“Γύρω-γύρω όλοι στην μέση ο Μανώλης…”

Ποτέ δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο ήταν το νόημα των στίχων αυτού του τραγουδιού..

Αυτό όμως που μου έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου, ακόμη και σήμερα, είναι το περιβάλλον που το τραγούδησα για πρώτη μου φορά.

Κοιμήσου τώρα και αύριο η γιαγιά θα σε πάει στο Playgroup, ήταν η υπόσχεση της μητέρας μου. Εκεί θα τραγουδήσεις, θα παίξεις, θα ζωγραφίσεις και θα ακούσεις μία ακόμη ιστοριούλα στα ελληνικά, συνέχιζε.

Κάθε Δευτέρα πήγαινα στο Playgroup, “τα Αστεράκια” στο Βelmore, που συντόνιζε το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας.

Την θυμάμαι μέχρι και σήμερα αυτή την εικόνα. Η ίδια η ζωή άλλωστε φροντίζει να …αναμοχλεύει αυτές τις μνήμες μου, καθώς είναι η σειρά μου τώρα, να συνοδεύσω την μικρή μου κόρη σε ένα αντίστοιχο Playgroup της “ Πρόνοιας”.

Αναμφίβολα κάνω συγκρίσεις.

Με υποδέχεται μία νεαρή κοπέλα γεννημένη στην Ελλάδα με πτυχίο νηπιαγωγού και πολύχρονη εμπειρία στον παιδαγωγικό τομέα. Μου εξηγεί σε άψογα Αγγλικά τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής που ακολουθεί η Ομάδα, εστιάζοντας παράλληλα στα όρια που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ παιδιού – φροντιστή- συνοδού.

Μου τονίζει ότι οι Ομάδες είναι πλήρως εναρμονσμένες με τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

“Επιθυμούμε και προτρέπουμε τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια για τις παιδικές αρρώστειες” συνεχίζει. Με ενημερώνει για την συχνότητά και την διάρκειά τους.

Μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες, συνήθως 10-12 το μεσημέρι. Διαβάζετε μικρές ιστορίες στα Ελληνικά? ρωτάω με μία παιδική αφέλεια.

Βεβαίως, μου απαντά. Το πρόγραμμα που ακολουθούμε χωρίζεται σε δύο ενότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν γονείς, συνοδοί και παιδιά.

Οι δραστηριότητες προβλέπουν επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνία, ελληνικά τραγούδια και χορούς ενώ τα στελέχη του Κέντρου διαβάζουν στα παιδιά παραμυθάκια κάνοντας χρήση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος προβλέπεται διακοπή για πρόγευμα που δεν παρέχεται όμως από τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας. Το περιβάλλον των ομάδων προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο βήμα για μία υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού στην τρυφερή ηλικία εώς των πέντε ετών.

Μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, καταλήγει. Ενστικτωδώς γυρίζω και κοιτάω την κόρη μου.

Συνειδητοποιώ ότι η έκφραση των ματιών της, πρέπει να ήταν ακριβώς η ίδια με την δικιά μου 30 χρόνια πριν.

Πολλά βελτιώθηκαν στις Ομάδες Προσχολικής Ηλικίας της Πρόνοιας …αλλά η αθωώτητα των παιδικών ματιών και ή όρεξη για παιχνίδι, παραμένει πάντα η ίδια.

“Γύρω-γύρω όλοι στην μέση ο Μανώλης…”

Οι ομάδες Προσχολικής Ηλικίας του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα ξεκινήσουν την λειτουργίας τους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για την φετινή χρονιά.

Η “Πρόνοια” συντονίζει την λειτουργία δεκατεσσάρων Ομάδων Προσχολικής Ηλικίας, τα λεγόμενα Playgroups, σε αντίστοιχο αριθμό περιοχών του Σίδνεϊ, για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Oι αίθουσες που φιλοξενούν τις ομάδες αυτές στα προάστια του Burwood, Kingsford, Blacktown, Parramatta, Belmore, Liverpool, Rosebay, Crows Nest, Bankstown, Gymea, Earlwood, Mascot και Brighton.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο νούμερο 95 67 20 21 του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας υπεύθυνου για τις Ομάδες Προσχολικής Ηλικίας ή να επικοινωνήσετε διαδυκτιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση Childrenservices@gwccs.org.au.

Was this post helpful?