Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, τα “βήματα” του ταξιδιού μετανάστευσης στην Αυστραλία, μέλη της Ομάδας Ηλικιωμένων του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας του Harris Park, μείνανε ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου.

Φρόντισαν για αυτό, τόσο το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας όσο και η ελληνόφωνη παροικιακή εφημερίδα του Σίδνεϊ “Ο Κόσμος”.

Σε μία σεμνή, μα συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, στο περιφερειακό γραφείο της “Πρόνοιας” στο δυτικό προάστιο του Harris Park, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Ταξιδεύω με ένα μολύβι στο χέρι”, απότοκο μίας γραπτής ιδιόχειρης καταγραφής μεταναστευτικών εμπειριών των μελών της Ομάδας Ηλικιωμένων.

Παρόντες στην παρουσίαση η συντονίστρια του προγράμματος για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντροου Προνοίας, κυρία Μαρία Πετροχείλου, ο εκδότης της εφημερίδας “Ο Κόσμος”, κύριος Σπύρος Χαραλάμπους και ο δημοσιαγράφος και υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας, Γιάννης Δραμιτινός.

Σε μία αίθουσα κατάμεστη, η κυρία Μαρία Πετροχείλου και με την ιδιότητα της απογόνου μεταναστών της δεκαετίας ’50, παρέδωσε ένα αντίτυπο του βιβλίου στο καθένα από τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα “Ταξιδεύω με ένα μολύβι στο χέρι” είχε δύο κύριους στόχους, τόνισε η κυρία Πετροχείλου σε σύντομη ομιλία της.

“Να αναγνωρίσουμε και να επιβεβαιώσουμε την κληρονομιά των ηλικιωμένων ελλήνων μεταναστών, παρέχοντας την ευκαιρία σε έλληνες ηλικιωμένους να εκφράσουν γραπτώς τις εμπειρίες τους γύρω από την μετανάστευση και την αποκατάστασή τους στην Αυστραλία”.

Εξιστορώντας ο καθένας τις προσωπικές του εμπειρίες, τους δόθηκε η δυνατότητα να καταγράψουν τις ιδέες του, τον εαυτό τους, την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα τους.

Τα γραπτά κείμενα εξιστορούν με απλό τρόπο, την ιστορία μετανάστευσης όλων των Ελλήνων.

Γράφουν για τα αίτια της απόφασης να μεταναστεύσουν, την στιγμής του αποχαιρετισμού, του ταξιδιού με το καράβι, του ονείρου για ένα καλύτερο αύριο, των δυσκολιών της πρώτης περιόδου και τελικά της επίτευξης του στόχου.

Υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων μετουσιώνουν και τον ρόλο της εφημερίδας “Ο Κόσμος” ώς θεματοφύλακα και καταγραφέα της ιστορίας της ελληνικής παροικίας, τόνισε ο εκδότης της, κ. Σπύρος Χαραλάμπους.

Είναι πολύ σημαντική η συμβολή σας σε αυτό που είναι η Αυστραλία σήμερα, τόνισε ο Γιάννης Δραμιτινός.

Το πρόγραμμα “ Ταδιδεύω με ένα μολύβι στο χέρι” συνδυάζει δύο στοχεία που αντανακλούν και την βασική φιλοσοφία και τις αρχές του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας.

Της καταγραφής και διαιώνισης στις επόμενες γενεές, προσωπικών ιστοριών μετανάστευσης μιας γενιάς που προσέφερε τα πάντα στην χώρα που τους υποδέκτηκε, μέσα από έναν τρόπο γραφής άμεσο, απλό, με έλλειψη κάθε παθητικής διάθεσης και προπαντός αληθινό.

Εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας σας ευχαριστούμε για όλες τις θυσίες που κάνατε!

Σας είμαστε ευγνώμονες για πάντα.

Was this post helpful?